تهیه خمیر نان کولاس:
پیش از آماده کردن خمیر، همیشه مقداری خمیر به اندازه تقریبی یک مشت نگه داشته میشود که به اصطلاح «خمیر ترش » میگویند که همان مایه خمیر است و در ظرفی نگه داری میشود.
با موجود بودن خمیر ترش، دو مَن آرد کهنه (حدود 10 کیلو) را درظرفی ریخته ، دو مشت نمک اضافه و آرام آرام آب را بدان میافزایند و در همان حال خمیر را ورز میدهند، مایه خمیر (خمیر ترش یا همان خمیری که به عنوان مایهی خمیر همیشه نگه داشته میشود) را در آبی که به آرد اضافه میشود حل کرده و با هم ورز میدهند.
پس از آن که خوب ورز داده شد ظرف را به مدت 2 ساعت با پارچه و لحاف میپوشانند تا به اصطلاح وَر بیاید (همان ترش شدن خمیر) و از درون بادیه سر ریز شود و پس از آن دوباره روی ظرف را باز کرده و مجدداً شروع به ورز دادن خمیر میکنند، این کار در بهبود کیفیت نان موثر است. اینبار برای حدود یک ربع باید صبر کرد و در این فاصله باید تنور آماده شود.
لوازم مورد نیاز برای پخت کولاس:
کیسه نانوایی (کیسه یا دستمالی که نانوا دور دست خود میپیچد تا دستش در مجاورت با آتش نسوزد)، نان کر: تختهای چوبی به طول یک متر و عرض 30 سانتی متر که چانه های خمیر را بر روی آن پهن میکنند، ماشه : ابزاری آهنی با دو لبه که برای گرفتن نان از تنور استفاده میشود، دیماشور : مایعی که از ترکیبات ماست یا دوغ و ترکیب آب برای راحتتر پهن کردن خمیر استفاده میشود و اسوم : ابزار کوچک فلزی برای جدا کردن تکه های نان چسبیده داخل تنور.
منبع: خبرگزاری تسنیم